Kombinace písmen Y, M, C, K Vám nic neříká? Výběr vhodné barvící náplně bude jednoduchý, když si určíte, co vlastně na kartu chcete tisknout

Abyste si vybrali vhodnou pásku, je potřeba si uvědomit následující:

1. Chcete tisknout monochromaticky nebo barevně?

Pokud chcete tisknout identifikační karty s barevnými obrázky, nebo fotografiemi, budete potřebovat barvící pásku s označením YMCK. Všechny barvy ve viditelném spektru lze vytisknout kombinací základních barev: Žluté, Purpurové, Modré a Černé. První písmena z jejich anglických názvů dávají dohromady také označení barvící pásky: Yellow (Y), Magenta (M), Cyan (C), a černá, pro kterou se v této terminologii používá písmeno K. Pro příklad uveďme, že kombinací žluté a modré barvy dostanete zelenou. Díky pokročilým technologiím uvnitř tiskárny karet lze podobnými kombinacemi tisknout v milionech barevných odstínů ve fotografické kvalitě.

Pokud ale potřebujete tisknout pouze text, nebo čárový kód, postačí vám monochromatická páska, nejspíše černá. K dostání jsou podle typu tiskárny i jiné přímé barvy jako je zelená, modrá, červená nebo i stříbrná a zlatá metalická páska.

2. Ochranná vrstva Overlay

Písmeno „O“ v názvu pásky znamená, že je barvící páska vybavena ochrannou vrstvou, která se na kartu aplikuje v kartové tiskárně jako poslední, jde o čirou vrstvu, která brání naneseným barvám zpětně sublimovat - vyblednout. Použitím YMCKO pásky tedy prodloužíme životnost tisku z několika týdnů na několik let. Barvící pásky s označením YMCKO jsou nejčastěji používané barvící pásky do tiskáren plastových karet.

Výhody použití vrstvy „O“ (Overlay)

  • Nabízí přidanou ochranu proti padělání karty
  • Zpomaluje vyblednutí barev vlivem zpětné sublimace
  • Pomáhá částečně ochránit potisk proti mechanickému poškození

Jednoduše řečeno, YMCKO páska je navržena pro tisk na karty v živých a kontrastních barvách a pokrývá potřeby většiny běžných kartových aplikací. Alternativně lze použít náplně s označením YMCK, ale pouze pro jednorázové karty, u kterých nevyžadujeme dlouhou životnost potisku.

3. Jednostranný, nebo oboustranný tisk?

Pokud tisknete pouze na jednu stranu karty, vystačíte si s již jmenovanou YMCKO páskou nebo s monochromatickou páskou podle toho, co na kartu potřebujete natisknout.

Když ale potřebujete tisknout oboustranně, nabízí se několik možností. Budete-li na obě strany karty tisknout plně barevně, pak budete potřebovat YMCKO pásku. Pokud ale na jedné ze stran plánujete umístit pouze černé informace, obvykle se uvádí text o platnosti karty, nebo také často pokyny pro případné nálezce ztracené karty, budete potřebovat pásku s označením YMCKOK. Tato šesti panelová páska obsahuje navíc složku „K“ pro tisk textů a čárových kódů. V závislosti na typu tiskárny lze ještě oboustranný tisk řešit tak, že pro jednu stranu karty použijete složky YMC-O a panel „K" Vám zbude pro tisk textů na druhé straně. To je ovšem proveditelné pouze u některých tiskáren s odpovídající funkcí softwarového ovladače.

4. Počet karet, které budete tisknout

Každá barvící páska má přesně definovanou vydatnost – kapacitu. Obvykle jsou to malé pásky pro 100 nebo 200 tisků, nicméně pro výkonné tiskárny karet lze pořídit pásky YMCK o kapacitě 1000 tisků. Kapacitu pásky určuje především konkrétní model tiskárny.

5. Jaký máte typ tiskárny karet

Výběr barvicí pásky proveďte vždy s ohledem na možnosti Vaší kartové tiskárny. Výrobci tiskáren karet uvádí kompatibilní náplně k dané tiskárně, obvykle v ceníku, nebo v technické dokumentaci. Výběr pásek však může být v některých případech komplikovaný. V případě potřeby se s námi poraďte – poradíme s výběrem správné náplně.

Přehled pásek

  • Jednobarevné pásky - monochromatické pásky jsou dostupné v několika základních barvách a nejčastěji se používají pro personalizaci předtisknutých karet.
  • YMCK – Plně barevné pásky pro tisk fotografií a obrázků s černou složkou pro tisk kontrastních textů a čárových kódů na identifikační karty pro jednorázové - dočasné použití.
  • YMCKO – plně barevné pásky s černou složkou pro tisk kontrastních textů a čárových kódů a ochrannou vrstvou overlay pro tisk barevných obrázků a fotografií s prodlouženou životností až 2 roky.
  • YMCKOK – plně barevné pásky s černou složkou pro tisk kontrastních textů a čárových kódů a ochrannou vrstvou overaly pro tisk barevných obrázků a fotografií s prodlouženou životností až 2 roky. A další extra černou složkou pro potisk druhé strany karty s dodatečnými textovými údaji.

High-Tech funkce

Většina předních výrobců tiskáren plastových karet vybavuje barvící pásky YMCKO sofistikovanou RFID technologií. Pásky obsahují elektronický čip, díky kterému je páska v tiskárně automaticky rozpoznána. To odstraňuje případné obtíže s nastavováním tiskárny karet. Všechny tiskové parametry jsou nastaveny automaticky.

Barvící pásky lze pořídit v našem e-shopu. Zebra pásky | Evolis Pásky | Fargo pásky | Datacard pásky | Magicard pásky