Kvalita potisku plastových karet je dána několika základními parametry. Pokud budete postupovat podle našeho doporučení, měli byste dosáhnout maxima ze své tiskárny ID karet.

1. Začněte u karty samotné

Přesvědčte se nejprve, že karty, na které hodláte tisknout, jsou bez vad jako zubaté okraje a otřepy, škrábance, drobné nečistoty a mastnota. Vaše kartová tiskárna podá nejlepší výsledky pouze v případě, že jsou karty čisté a mají rovný a hladký povrch. Ideální je přesvědčit se při denním světle tak, že kartu nastavíte do úhlu, při kterém na jejím povrchu vidíte odraz dopadajícího světla. V takovém úhlu lze pozorovat veškeré nedokonalosti povrchu, kterých si běžně ani nevšimnete. Trvejte vždy na dokonalé čistotě dodávaných karet a jejich vhodném balení u Vašeho prodejce.

2. Karty skladujte ve vhodných podmínkách

Vhodné uložení karet je velmi důležité. Prach, drobné částečky, drobná textilová vlákna mohou nepříznivě ovlivnit výsledek. Typické použití kartové tiskárny je v běžné kanceláři nebo na přepážce, tedy v prostorách, které jednoduše nelze označit jako dokonale čisté. Proto byste měli věnovat dostatečnou péči tomu, jak karty uchováváte. Většina bílých plastových karet dodávaných společností Cardhouse s.r.o. je balena po 100 nebo 200 kusech v prachotěsné folii. Nezapomeňte, že jde o plast, karty jsou velmi náchylné k získání elektrostatického náboje a díky tomu se stávají doslova magnetem na prachové částice. Jakmile jsou karty rozbaleny a vyjmuty z ochranné folie, doporučujeme jejich další skladování v uzavíratelném sáčku zip-lock. Tímto jednoduchým a laciným řešením ochráníte karty před prachem a drobnými částečkami ve vzduchu.

3. Omezte manipulaci s kartami na minimum

Pokuste se při práci s kartami zamezit dotyku holou rukou. I právě umyté ruce mohou na povrchu karty zanechat otisk prstu a mastnotu, která snižuje schopnost barviva přecházet v tiskárně na povrch karty. Když už na kartu musíte sáhnout, pokuste se kartu vždy uchopit za okraje, jako to děláte například u tištěných fotografií - palcem a ukazovákem se dotýkáte pouze hrany karty, tedy v místě, kam se nebude tisknout. Pro práci s velkým množstvím karet jsou ideální rukavice, pokud možno takové, které nepouštějí vlákna textilu, tedy gumové.

Klíčem k získání nejlepší kvality tisku je mít čisté karty. To platí pro všechny plastové karty včetně čipových a magnetických. Stejné je to s přelepkami.

4. Znečištěné karty ještě nejsou zcela ztraceny

Pokud je plastová karta znečištěná, např. jsou-li na jejím povrchu patrny otisky prstů, máte několik možností na její "záchranu". Doporučujeme kartu otřít ubrouskem z netkané textilie a mastnotu odstranit isopropyl alkoholem (isopropanol). Je-li tedy karta bez škrábanců, určitě stojí za to pokusit se ji vyčistit a použít.

5. Jak na karty s integrovaným čipem?

Bezkontaktní karty s čipem a nebo smart karty se zapuštěným kontaktním čipem představují z hlediska možnosti potisku samostatnou kategorii. Největší problém představuje preciznost, s jakou byl vyroben vnitřek karty (tzv. inlay), ta pak určuje i výsledné prokreslení čipu na povrchu hotové karty. V případě nedokonalé výrobní technologie se může stát, že na povrchu čipové karty vznikne prohlubeň v místě uložení čipu. Prohlubeň, byť měřitelnou v setinách milimetru, je velmi obtížné potisknout a pro takové případy je vhodné správně zvolit design- kompozici grafického návrhu identifikační karty.

Řešením je též použití tiskárny s nepřímým tiskem – retransferové tiskárny. Technologie nepřímého tisku pomáhá do značné míry eliminovat vliv nerovností na kvalitu výsledného potisku tak, že barvivo je nejprve aplikováno na bezbarvý film, který je následně laminován na povrch plastové karty.

Více o technologii nepřímého tisku najdete v článku "klíčové výhody retransferového tisku".