Společnost Zebra představila novou retransferovou tiskárnu Zebra ZXP series 9, podívejme se blíže, v čem se ZXP9 liší od svého předchůdce a co je nového.

1. Co je to retransferový tisk?

Retransferová technologie tisku je proces o dvou krocích, nazývaný reverzní termotransfer. Na rozdíl od tzv. přímého potisku karty (DTC), retransferový proces tiskne obrázek zrcadlově na čirou přenosovou vrstvu - re-transfer film. Pomocí tepla a tlaku je re-transfer film včetně obrazu laminován na povrch karty. Vytištěný obraz je tedy umístěn mezi čirou přenosovou vrstvou a povrchem karty. Překrytí přenosovou vrstvou dodává potisku vysoký lesk a také o něco delší životnost barev ve srovnání s přímým tiskem. Porovnání životnosti obou technologií najdete v tomto článku.

Retransferová technologie poskytuje vysoce kvalitní tisk a schopnost tisknout na nerovný povrch karet, jako jsou čipové karty, či na karty nevyrobené z PVC pro trvanlivější a proti poškrábání odolnější karty, které mají vyšší životnost než karty z tradičních materiálů. Podrobné informace o retransferovém tisku najdete na našem blogu v článku Klíčové výhody retransferového tisku karet

Výhody retransferové technologie tisku zahrnují:

  • Lepší kvalita tisku. Oddělení kroku vytvoření obrazu od procesu aplikace obrazu na kartu eliminuje řadu omezení technologie DTC (přímý tisk) a umožňuje optimalizovat proces pro kvalitní tisk bez ohledu na materiál karet.
  • Vyšší flexibilita. Tisk přes celou plochu karty dovolí uživateli přístup ke skutečně celému povrchu karty, bez bílých okrajů. Retransferový proces je relativně málo citlivý na materiál karet, takže umožňuje produkovat vysoce kvalitní obraz na širokou škálu typů karet, jako jsou například karty PET, PC a nebo Kompozitní karty se zvýšenou odolností.
  • Zvýšené zabezpečení. Přenosový film poskytuje ochranu proti padělání, protože na fólii jsou okamžitě vidět jakékoliv stopy pokusů o následnou úpravu. Retransferová technologie dovoluje použití přenosových filmů s holografickými obrázky a laminátů s množstvím bezpečnostních prvků, jako jsou holografické obrazy, opticky variabilní inkousty a morfování.
  • Nižší náklady na tiskovou hlavu. Životnost tiskové hlavy se dramaticky zvýší, neboť retransferové tiskárny tisknou na měkký přenosový film a nikoliv přímo na tuhý podklad karet, jako u tradičních DTC tiskáren, což má za následek snížení režijních nákladů na nákupy tiskové hlavy, redukci nároků na údržbu a lepší návratnost investic (ROI).

2. Proč pořídit retransferovou tiskárnu Zebra ZXP series 9?

Zákazníkům hledajícím vyšší zabezpečení vytištěných karet spolu s odolnějším a trvanlivějším produktem, bude retransferová tiskárna velkým přínosem. Navíc retransferové tiskárny nabízejí vyšší kvalitu tisku, produkci fotografických identifikačních karet s bohatými barvami, které jsou potištěné skutečně po celé ploše (nikoliv s bílým okrajem). Zebra ZXP Series 9 byla zkonstruována pro kvalitu a spolehlivost a opírá se o mimořádnou podporu a reputaci společnosti Zebra. Jako globální organizace je Zebra vždy připravena nabídnout špičkové služby, integraci a podporu životního cyklu.

3. Proč je Zebra ZXP Series 9 vhodná pro aplikace s vysokým zabezpečením karet?

Stále rostoucí důraz na bezpečnost, flexibilitu a efektivitu vyžaduje, aby organizace vytvářely karty s nejvyšší fotografickou kvalitou obrazu, využívaly pestrou škálu materiálů karet s podporou co nejširších možností kódování čipů pro vysoké zabezpečení ID průkazů. ZXP Series 9 optimální tiskové řešení pro okamžitý tisk karet při splnění nejpřísnějších standardů kvality obrazu a kódování, vyžadovaných pro pokročilé karetní aplikace. Retransferová technologie poskytuje tisk na nerovném povrchu karet, ochranu proti padělání (porušení filmu jasně ukazuje pokus o manipulaci), odolnější a otěruvzdorné karty i ostřejší obraz (s přesnějším umístěním obrazových bodů).
Navíc využití laminovací technologie ZXP Series 9 spolu s retransferovou technologií poskytuje kartě dodatečné zabezpečení a výjimečnou odolnost. Jednostranná nebo simultánní oboustranná laminace napomáhá zabránit padělání a pozměňování či duplikaci karet. Standardní čiré a holografické lamináty s náhodným nebo registrovaným vzorem je obtížné padělat, navíc chrání obraz před vyblednutím a migrací barviva – a tím prodlužují životnost karty. Společnost Zebra rovněž nabízí zakázkové holografické lamináty, které mohou odradit od padělání ještě více, pokud je vyžadováno speciální zabezpečení karet.

4. Čím se liší ZXP series 9 od ZXP Series 8?

V návaznosti na zkušenosti, vylepšení a špičkových funkcích tiskárny ZXP Series 8, přináší Zebra ZXP Series 9 výrazné zlepšení kvality a spolehlivosti s více možnostmi a novým uživatelsky volitelným režimem kvality tisku, který dovoluje uživateli zvolit mezi dvěma režimy optimalizace kvality tisku: standardní a jemný.
Možnost volby režimu kvality tisku dává uživateli flexibilitu pro řízení tisku karet. Je možné produkovat více karet rychleji v režimu standardní kvality tisku nebo zvolit režim jemné kvality tisku pro produkci karet s výjimečnou kvalitou s mírně nižší rychlostí. Kromě toho vylepšená kvalita tisku již „od první vysunuté karty“ poskytuje konzistentní, kvalitní karty a snížení množství odpadu. Uživatelé tak mohou zaznamenat konzistentní kvalitu tisku na kartách vytištěných při nezahřáté tiskárně, redukovat plýtvání kartami a ostatním spotřebním materiálem.

ZXP Series 9 přináší doplňkové funkce a další výhody díky ovladači a sadě nástrojů, zahrnující:

  • Přehlednější nastavení ovladače tiskárny
  • Zdokonalenou sadu nástrojů pro konsolidovaný pohled na všechny parametry tiskárny ZXP Series 9, její možnosti a nastavení
  • Nové vylepšené uživatelské rozhraní, které usnadňuje nastavení a konfiguraci všech parametrů provozu ZXP Series 9
  • ZXP Series 9 poskytuje uživatelům okamžitou informaci a podporu díky technologii Print Touch™ a QR kódům. Navíc je navržena s využitím nových průmyslových funkcí (Global Product Design Language: GPDL), takže vypadá jinak než ZXP Series 8, a odpovídá vzhledu a chování současné řady tiskáren karet.

5. Co to je Zebra Color Predictive Technology?

Prediktivní technologie Zebra Color Predictive Technology (CPT) je založena na patentovaných algoritmech pro zpracování obrazu, která zajišťují výjimečnou kvalitu tisku. Zebra CPT je součástí všech tiskáren karet Zebra ZXP Series. Tato osvědčená technologie umožňuje tiskárně neustále monitorovat a posuzovat obrázky a obsah tiskového souboru, automaticky vypočítávat a měnit potřebná nastavení v reálném čase s cílem zajistit, aby tiskárna poskytovala za všech okolností nejvyšší kvalitu tisku a ideální obraz. Tato funkce je ze své podstaty součástí tiskárny a není vyžadován žádný zásah operátora.

6. ZXP Series 9 nabízí rozlišení jen 300DPI. Nepotřebuji 600 DPI?

Kvalita tisku je měřitelná okem, ne dpi rozlišením. Kvalita tisku je často závislá na rozlišení, avšak rozlišení není jediným parametrem. Při tisku obrázku pomocí barevné sublimace barvivo prostupuje do cílové přijímací vrstvy retransferového filmu, šíří se zde a míchá. Při barevné sublimaci se nepřenáší diskrétní body inkoustu, takže rozlišení 600 dpi není o nic lepší než 300 dpi. Rozlišení je nejlépe patrné na monochromatickém textu, kde je tisk realizován termotransferem, speciálně u drobného písma vytištěného pomocí média s přímým přenosem barviva lze u rozlišení 600DPI pozorovat i pouhým okem lepší vyhlazení písma.

Kvalita tisku je jedním z hlavních důvodů, proč si zákazník vybere retransferovou tiskárnu. ZXP Series 8 s technologií Color Predictive Technology (CPI) si získala pověst tiskem jedněch z nejkvalitnějších retransferových karet na trhu. Tato tiskárna sloužila jako základ při vývoji tiskárny ZXP Series 9. ZXP Series 9 nabízí uživatelsky volitelný režim tisku. Zákazník hledající nejvyšší kvalitu tisku – barevného nebo monochromatického – si může zapnout režim jemného tisku. Drobné úpravy prováděné při produkci v režimu jemného tisku zvýší efektivitu technologie CPI. Tím umožní produkovat obrazy ve fotografické kvalitě, které vypadají stejně nebo dokonce lépe než u konkurenčních tiskáren s rozlišením 600 dpi. Rozlišení 600DPI tedy využijete pouze v případě potřeby tisku velmi jemných textů ideálně v přímé černé barvě, nebo UV barvě (viz tiskárna XID8600).

7. ZXP series 8 měla nějaké problémy, jsou již u ZXP Series 9 vyřešeny?

Společnost Zebra pečlivě přezkoumala a vyřešila problémy zákazníků adresovaných na splehlivost ZXP8. ZXP Series 9 je zcela nová tiskárna. Byla zkonstruována tak, aby se zabránilo opakování problémů, které měla ZXP Series 8, a bylo možno poskytnout řadu vylepšení a nových funkcí. Nová ZXP Series 9 zahrnuje zdokonalenou retransferovou jednotku, laminátor, kodér magnetické stopy, a proces pro první dokonale vytisknutou kartu. Společnost Zebra zajišťuje rozsáhlou kontrolu kvality i produkčních procesů s cílem zajistit, aby každý vyrobený produkt byl zcela spolehlivý. Nová ZXP Series 9 se vyznačuje mimořádnou kvalitou, novými možnostmi tisku, pokročilou konektivitou a osvědčenou spolehlivostí.

8. Jaké volitelné příslušenství je k dispozici?

  • Uživatelsky volitelný režim optimalizace tisku
  • Kódování magnetické stopy ISO HiCo/LoCo
  • Bezkontaktní MIFARE® a kontaktní kodér - kombo
  • Kontaktní stanice pro kontaktní kodéry třetích stran
  • Uzamykatelný kryt / podavač karet
  • Jednostranný a oboustranný laminátor (k dispozici pouze pro oboustranné tiskárny)

9. Lze Předchozí model ZXP 8 aktualizovat, aby měla vlastnosti ZXP 9?

Ne, předchozí model tiskárny ZXP Series 8 nemůže být dodatečně upgradován. Tiskárna je zcela nové konstrukce a s novou funkcionalitou.

10. Jaké jsou produktové kódy (SKU)?

Nejčastěji objednávané generické tiskárny ZXP Series 9 budou mít následující SKU:

Ano, veškerá média pro ZXP Series 8 jsou kompatibilní se ZXP Series 9, včetně pásek, laminátů a čisticího příslušenství. Nová originální média budou kompatibilní s tiskárnami jak ZXP Series 8, tak i ZXP Series 9.

12. Jaké tiskové pásky jsou pro ZXP Series 9 k dispozici?

Tiskové pásky True Colours® I Series™

  • 800012-445 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 4 panely YMCK, 625 polí
  • 800012-480 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 5 panelů YMCKK, 500 polí
  • 800012-543 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 5 panelů YMCUvK, 500 polí
  • 800012-901 Zebra iSeries monochromatická páska pro retransferový tisk, 2500 polí
  • 800012-942 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 5 panelů YMCKI, 500 polí
  • 800012-944 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 6 panelů YMCKKI, 415 polí
  • 800012-141 Zebra iSeries barevná páska pro retransferový tisk, 3 panely YMC, 800 polí

Retransferový film True Colours® I Series™

  • 800012-601 Zebra iSeries retransferový film čirý, 1250 polí (jednostranně), 625 polí (oboustranně)

Všechny pásky jsou kompatibilní jak se Zebra ZXP series 8, tak s Zebra ZXP series 9

13. Je Zebra ZXP series 9 vhodná pro můj projekt?

Výběr profesionání tiskárny ID karet může být komplikovaný a my Vám s ním rádi pomůžeme. Naši specialsté jsou školení přímo u výrobců a při výběru vhodné technologie Vám pomohou zahrnout všechny důležité aspekty pro výběr optimálního řešení, včetně vhodného software pro tvorbu ID karet a také veškerého příslušenství.

Máte zájem o naše expertní služby, nebo o prezentaci tiskárny? Pro více informací nás kontaktujte pomocí formuláře níže, nebo na uvedených kontaktech.