Průměrná životnost potisku na kartě vyrobené z PVC (polyvinylchlorid) je zhruba 1 až 2 roky. Pokud je karta pravidelně vkládána do kontaktní čtečky nebo protahována magnetickou čtečkou, barvy se z povrchu začnou vytrácet poměrně rychle. To samé platí pro náročné podmínky v různých výrobních provozech, nebo pokud je karta umístěna za čelním sklem automobilu. Otěr, vysoká teplota a UV záření jsou faktory, které se na životnosti karty podílejí nejvýznamněji.

Odolnost karty je důležitý faktor obzvláště pro větší organizace, protože častá obměna karet může být velmi nákladná. Řešení jak prodloužit životnost plastové karty je naštěstí poměrně jednoduché a spočívá v dodatečné laminaci karet pomocí tiskáren s laminátorem.

Tiskárny s laminátorem

Možná si vzpomenete na kancelářské laminátory, pomocí kterých bylo možné zalaminovat nějaký doklad – obvykle živnostenský list apod. Proto by někomu mohlo přijít laminování ID karet zbytečné nebo nesmyslné, vždyť nejde o tisk na papír, tiskne se na plast. Při tisku plastových karet (zejména při barevném) se ale využívá jiných technologií. Barvy při tisku mění dvakrát skupenství: nejprve jsou zahřívány tiskovou hlavou, aby přešly z tiskové pásky na povrch karty, tedy skupenství se mění z pevného na plynné (sublimace) a zpět z plynného na pevné na povrchu karty. Tím je dosažen barevný potisk plastové karty. I přesto, že barvivo změnilo dvakrát skupenství, zůstává stále citlivé na teplo a má tendence se odpařovat (sublimovat) i při běžné pokojové teplotě – zpětná sublimace vlastně probíhá neustále, pokud ji nějak nezabráníme. Základní ochranou proti sublimaci je ochranná vrstva tzv. Overlay. Najdete ji na všech barevných páskách (YMCK O = Overlay). Ovšem overlay se v náročných podmínkách velmi snadno odře a neplní svou funkci a barvy začnou rychle blednout.

Pokud má karta vydržet déle, overlay nestačí a je potřeba zvolit odolnější vrstvu, laminační panel. Laminačním panelem rozumíme čirou ochrannou vrstvu, která je na povrch karty aplikována automaticky až na závěr tiskového procesu, a to během jediného průchodu tiskárnou. Předpokladem je samozřejmě tiskárna vybavená laminátorem. Laminační panel je obvykle v tloušťce 0,024 nebo 0,012mm a jde o folii z polyesteru. Tiskárna s laminátorem je kromě tiskové hlavy vybavena také laminační hlavou, která za teploty kolem 150 st. celsia a dostatečného tlaku aplikuje laminační panel z roličky s laminační páskou.

Laminace přináší několik zásadních výhod

  • Laminace prodlužuje životnost karty díky vrstvě chránící proti odření až na 7 let, podle tloušťky použité laminační vrstvy.

  • Laminace chrání barevný potisk na povrchu karty před vyblednutím - zpětnou sublimací barev, barvy pomaleji stárnou.

  • Laminace znemožňuje fyzický zásah a změnu vytisknutých informací

  • Speciální laminační vrstvy mohou obsahovat hologram s různou úrovní zabezpečení a tím chrání kartu proti padělání.

Které karty lze laminovat?

Jak již bylo popsáno, laminace je proces založený na teplu a tlaku a tak je potřeba volit materiály, které snesou teploty až 180°C. Proto nedoporučujeme k laminování použít obyčejné PVC karty, ale spíše karty z kvalitnějších materiálů jako je polykarbonát, ABS a nebo cenově dostupné kompozitní karty, někdy označované jako PVH karty. Další kapitolou jsou čipové karty s kontaktním čipem nebo magnetické karty, kde není překrytí datového nosiče žádoucí. Pro tento účel jsou dostupné speciální laminační pásky s přesně vyseknutými otvory jak pro kontaktní čip, tak pro magnetický proužek.

V každém případě doporučujeme dodržet osvědčené pravidlo a nejprve reakci karet na laminaci otestovat nejméně na 20ti kartách!

Jak vybrat vhodnou tiskárnu s laminátorem?

Mezi doporučené tiskárny s laminátorem jednoznačně patří modulární retransferové tiskárny Matica, které lze přídavným jednostranným nebo duplexním laminátorem vybavit dle uvážení i dodatečně. Unikátní konstrukci laminátoru také nabízí stroje Zebra ZXP series 9 s tak zvaným bezodpadovým laminátorem. Laminační panel není předsekaný na nosiči, ale laminační páska je vlastně jeden nekonečný laminační panel o pevné šířce. O správnou délku se v případě tiskáren Zebra ZXP series 9 stará vestavěná automatická řezačka, která laminační pásku ustřihne v přesné vzdálenosti. Tato konstrukce je výhodná, protože při laminaci nevyžaduje tak vysoké teplota, doporučujeme ji proto pro RFID karty, kdy je laminaci v každém případě nutné konzultovat a testovat. Při výběru Vám samozřejmě pomůžeme, a proto v případě potřeby kontaktujte naše specialisty.

Detailní informace o profesionálních tiskárnách s možností laminace zde