Většina dnes používaných tiskáren využívá technologie přímého tisku, označovanou jako „direct-to-card“ nebo také „DTC“. To znamená, že obrázky jsou vytištěny přímo na povrch plastové karty prostřednictvím barvící pásky a tiskové hlavy.

Omezení technologie DTC (přímý tisk)

Protože se při metodě DTC (direct-to-card, jak funguje tiskárna s přímým tiskem) dotýká tisková hlava přímo povrchu plastové karty, není technologicky možné zcela eliminovat bílé okraje po obvodu karty a stejně tak nelze vyloučit tiskové chyby v případě čipových karet v okolí zapouzdření čipu. V případě DTC tiskáren, tedy tiskáren s přímým tiskem, je potřeba uvažovat tiskovou hlavu jako spotřební materiál a je potřeba počítat s její výměnou dříve nebo později. Zda tisková hlava vydrží měsíce či dlouhá léta je dáno vždy v závislosti na zatížení tiskárny, na kvalitě karet, na prašnosti prostředí a hlavně na kvalitě čištění a údržby tiskové hlavy. Cena nové tiskové hlavy se pohybuje v rozmezí 15 000–30 000 Kč.

Přednosti technologie retransfer

U tiskáren s nepřímým tiskem, tzv. retransferem, nikdy nepřijde tisková hlava do přímého kontaktu s plastovou kartou. Tisk je na povrch karty aplikován prostřednictvím přenosového filmu, u kterého je vždy zaručena dokonalá čistota a kvalita povrchu. Samotný film je pak na kartu nanesen pomocí horkého válce s měkkým povrchem. Proto je většina retransferových tiskáren nabízena s doživotní zárukou na tiskovou hlavu. Retransfer je proto ideální v případě, že požadujete karty bez bílých okrajů a zejména v případě potisku čipových karet.

Schéma retransferového tisku

Stále váháte s výběrem?

Potřebujete-li opravdu kvalitní a spolehlivou retransferovou tiskárnu, můžete v závislosti na předpokládaném zatížení zvolit vysoce moduálrní stroje Matica XID8300 Matica XID8600 s rozlišením tisku 300 / 600dpi pro alikace s ročním tiskem do 75 tisíc karet, skvěle optimalizovanou retransferovou novinku Matica MC660, nebo modulární retrasferové tiskárny Swiftpro® K30Swiftpro® K60 od výrobce KIS Global.