Zkuste na www.google.cz vyhledat termín „tiskárny plastových karet“, výsledek přinese hned několik různých značek, modelů a rozličných funkcí. Ale jak zjistíte, která tiskárna je pro Vaši aplikaci nejvhodnější? Každý výrobce využívá jinou terminologii a rozdělení. Někdy je opravdu obtížné poznat, co je skutečně podstatné a co je jen marketingová, rádoby odborná hantýrka. Následující článek by Vám měl pomoci s výběrem vhodného řešení tisku plastových karet právě pro Vaše potřeby. Pojďme se tedy na jednotlivé parametry podívat podrobněji.

Parametry, které při výběru tiskárny ID karet rozhodují

Mnoho zákazníků začne s vyhledáním od nejnižší ceny, což je pochopitelné. Každý přeci chce to nejlepší, a přitom zaplatit co nejméně. Je však velmi důležité zvážit též další rozhodující parametry.

Za prvé zvažte, k čemu vlastně kartovou tiskárnu použijete. Hledáte řešení v běžné kvalitě tisku? Potřebujete tiskárnu schopnou vytisknout karty v té nejvyšší možné kvalitě? Měla by to být tiskárna připravená na tisk mnoha tisíců identifikačních karet ročně, nebo spíše menší zařízení, které nezabere na Vašem stole příliš mnoho místa? Každá z těchto otázek přináší jinou odpověď, všechny jsou však důležitější než cena tiskárny karet.

Je také vhodné zaměřit se na udávanou spolehlivost a kvalitu, nikdo Vám však neodpoví lépe, než zkušený servisní technik. Jakou má značka reputaci? A co poskytovaná záruka? Nakupuji u prodejce, který mi dokáže poskytnout rychlý a spolehlivý servis, pokud bude třeba? Dostanu k tiskárně také českou uživatelskou příručku? To jsou otázky, na které rozhodně při výběru tiskárny nezapomeňte.

Naše mnohaleté zkušenosti v kartovém průmyslu nám umožňují skvělou orientaci v dostupných technologiích tvorby ID karet, ale také přehled ve výhodách i v záporech jednotlivých modelů tiskáren ID karet. Pečlivě pro Vás vybíráme to nejlepší ze současné nabídky s velkým důrazem na spolehlivost, renomé, kvalitu servisu a know-how.

Na co se při výběru zaměřit?

1. Vše začíná kartou

Víte již, jaký typ karet budete tisknout? Tisk obyčejných plastových karet s fotografií v malých dávkách zvládne i kompaktní, cenově dostupná tiskárna. Tisk čipových karet a zejména karet s kontaktním smart čipem je ideální provádět pomocí tiskárny s nepřímým tiskem tzv. retransferem. Totéž platí i pro Vaše nároky na kvalitu. Pokud nemáte zvláštní nároky na kvalitu tisku a vyhoví Vám standardní kvalita, vybírejte tiskárnu karet s přímým tiskem. Pokud však požadujete velmi vysokou, reprezentativní kvalitu tisku bez bílých okrajů, pak je potřeba zvolit retransferovou tiskárnu karet.

2. Jak budou Vaše karty vypadat?

I když jste se ještě nerozhodli pro grafické ztvárnění karet, je užitečné vědět, zda chcete tisknout na jednu nebo obě strany karty. K dispozici jsou jak jednostranné, tak i oboustranné tiskárny, též nazývané duplexní. Pokud požadujete tisk pouze na jedné straně karty a očekáváte, že u tohoto typu potisku také zůstanete, jednostranná tiskárna karet vám dokonale vyhoví.

Jednostranné tiskárny karet

Najednou tisknou pouze na jednu stranu karty. Pokud byste chtěli tisk na obě strany, budete muset kartu ručně otočit a znovu ji vložit do tiskárny. Někteří klienti tuto možnost využívají pro nízké objemy tisků, protože je snadné potisknout množství karet jen na jedné straně (obvykle zadní) všemi statickými informacemi, znovu je vložit do tiskárny a provést postupný tisk všech ostatních proměnných informací na přední stranu karty. To je ale nepraktické, pokud je potřeba zajistit odpovídající údaje na přední i zadní straně.

Oboustranné tiskárny karet

Jsou vybaveny vnitřní obracečkou karet (tzv. Flipper), otočení karty je automatizované během tisku. Oboustranné tiskárny plastových karet jistě využijete, pokud tisknete velké objemy oboustranných plastových karet. Můžete očekávat, že za oboustrannou tiskárnu zaplatíte o 25–50% více, než za jednostrannou. Někteří výrobci nabízí šikovné řešení tzv. postupného upgrade. Lze bez obav pořídit jednostrannou tiskárnu s možností dodatečného rozšíření na oboustranný tisk. Ukázkovou "stavebnicí" je Evolis Primacy 2EDIsecure MC660, nebo Zebra ZXP Series 7.

Tisk s bílým okrajem nebo bez okrajový tisk

V závislosti na použité tiskové technologii lze dosáhnout různé tiskové kvality, možnosti tisku bez bílých okrajů, nebo možnosti potisku karet s nerovným povrchem (čipové karty). Problematice dvou nejrozšířenějších tiskových technologií se věnujeme v samostatné kategorii cardblogu. 

3. Jaké jsou předpokládané objemy Vašich tisků?

Existují různé typy tiskáren karet pro různé objemy tisků. Ne všechny tiskárny jsou konstrukčně stejné. Pro malé objemy tisku postačí základní tiskárna s plastovou konstrukcí, pro seriózní tisk karet je ale výhodnější zvolit stroj s ocelovým rámem a masivními převody. Kartové tiskárny jsme pro přehlednost rozdělili podle doporučeného ročního zatížení, kterému odpovídá také jejich konstrukce.

Roční objem do 250 a do 500 karet

Tiskárna karet kompaktních rozměrů pro nízké zatížení s obvykle nižšími pořizovacími náklady. Tyto tiskárny karet jsou velice jednoduché na obsluhu a stejně tak je jednoduché nainstalovat je a zprovoznit. V kategorii kompaktních tiskáren doporučujeme, Evolis Zenius Classic, Evolis Zenius GO PACK (v sadě s tiskovou páskou a kartami k potisku), Evolis Badgy 200 (v sadě s tiskovou páskou a kartami k potisku), Zebra ZC100 nebo Zebra ZC300.

Roční objem tisku do 2 500 karet

Nejprodávanější kategorie tiskáren pro střední a velké podniky přináší nízké náklady pro malé objemy tisků. Tiskárny v této kategorii jsou již dostatečně robustní, aby vydržely pracovat po mnoho let. Pak jsou pro Vás ty pravé tiskárny Evolis Primacy 2, Qualica RD-301. Pokud ale potřebujete tisknout řádově tisíce karet během kratšího období, a ne v průběhu celého roku rovnoměrně (například začátkem sezony, začátkem školního roku apod.), doporučujeme vybírat ve vyšší kategorii jako například Qualica RD-N nebo Zebra ZXP Series 7.

Roční objem tisku do 10 000 karet

Retransferové tiskárny jsou lépe vybaveny pro vyšší objemy tisků. Jsou prodávány s celoživotní zárukou na tiskovou hlavu nebo jinými výhodami přinášejícími úsporu nákladů. Nespornou výhodou takových tiskáren je možnosti potisku různých materiálů, kromě PVC lze také ABS, PC, PET. Retransfer navíc umožňuje potisk i karet s drobnými nerovnostmi – zejména v okolí čipu nebo antény v kartě. Oceníte i fakt, že tato technologie tiskne na spad – neexistují tedy nevzhledné bílé okraje a tisk tak působí velmi profesionálně. Retransferové tiskárny jsou ideální pro velké objemy tisků. Mezi špičku v retransferových tiskárnách se řadí tiskárny Matica XID, novější model retransferové tiskárny Matica MC660, nebo retransferové tiskárny výrobce KIS Global Swiftpro K30 / K60.

Kromě retransferových tiskáren v objemu do 10 000 karet ročně obstojí i tiskárny s přímým tiskem zmiňované výše, tedy Qualica RD-N nebo Evolis Primacy 2.

Roční objem tisku tisku nad 10 000 karet

V této kategorii obstojí například tiskárna karet Evolis Avansia, a další, speciální modely tiskáren. Pokud stojíte před rozhodnutím v této kategorii, zavolejte nebo nám napište. Pomůžeme Vám vybrat optimální řešení bez rizika

4. Jakou požadujete trvanlivost karet?

Karty mohou s ohledem na intenzitu a způsob používání podléhat opotřebení, jak jsme si vysvětlili v předchozím odstavci. Například každodenní protažení karty ve čtečce zapříčiní její vyšší opotřebení než v případě standardní identifikační karty s fotografií, která bude pouze vyjmuta a opět uložena do peněženky. V průběhu času je přirozené, že barevný potisk na kartě vybledne, některé plasty jako např. PVC časem přirozeně stárnou a pozbydou pružnost – křehnou a praskají.

Pro ochranu karet a prodloužení jejich životnosti je možno využít overlay nebo laminaci karet během tisku. K tomu použijete tiskárny s laminátorem. Bez této ochrany bude životnost standardních PVC karet cca 1-2 roky. Pokud zvolíte kvalitnější karty (kompozitní, ABS nebo Polykarbonát), můžete očekávat životnost i více než 7 let, opět s ohledem na způsob a intenzitu používání.

Každá tisknutá karta potřebuje ochrannou vrstvu nanesenou přes potisknutý obrázek. Pro potřeby termosublimace nebo restransferu existují 4 druhy ochranných vrstev poskytujících různou úroveň ochrany barev proti vyblednutí nebo otěru:

  1. Overlay Panel neboli O-Panel – ochranná vrstva aplikovaná během samotného tisku v tiskárnách s přímým tiskem. O-panel je součástí barvící pásky YMCKO (popř. YMCKT, kde T značí slovo "Topcoat", jde o totéž). O panel přináší pouze základní životnost potisku v rozmezí 1/2 až 2 roky, dle způsobu použití karty. Výjimkou jsou speciální pásky pro zvýšenou odolnost opatřené dvojitým Overlay panelem, například páska YMCKOO Durasecure pro tiskárny karet Zebra ZXP series 3
  2. Varnish Overlay – ochranná vrstva aplikovaná samostatně. Varnish lze aplikovat buďto pomocí tiskové hlavy (je třeba vyměnit pásku) nebo u některých tiskáren také pomocí laminátoru. Tato dodatečná ochrana zdvojnásobuje životnost potisku na kartě ve srovnání se základní ochranou.
  3. Retransfer Film – tisková hlava tiskne obrázky přímo na spodní stranu přenosového filmu, který je až pomocí retransferového válce spojen s kartou pomocí tepla a tlaku. Výsledkem je přibližně dvojnásobná životnost proti základní ochraně + celá řada dalších výhod plynoucí z této špičkové technologie.
  4. Laminační vrstva – ochranná vrstva z polyesteru aplikovaná na karty pomocí horka a tlaku v laminátoru, představuje nejvyšší možnou ochranu potisku karty před vyblednutím nebo otěrem. Laminační vrstva může navíc nést tapetový nebo registrovaný hologram v různých úrovních zabezpečení.

bezpecna karta

5. Kódování čipových karet, magnetických karet, nebo rozšířené zabezpečení?

Některé tiskárny mohou být vybaveny moduly pro kódování rozličných typů čipových karet. K dispozici je také několik úrovní zabezpečení (například ochrana tiskárny heslem, různé zámky pro zásobník na karty či barvící pásky apod). Existuje široký rozsah funkcí, o které můžete tiskárny rozšířit a přizpůsobit si je tak pro své řešení. Doporučujeme zeptat se vašeho dodavatele, které moduly budou pro Vaše aplikace nejlepší. V nabídce možných rozšíření vynikají tiskárny Evolis a Zebra, ovšem zabezpečení na velmi vysoké úrovni najdete především u profesionálních tiskáren Matica a KIS Global.

Pořízení vhodné tiskárny ID karet pro Vaši organizaci může ušetřit nemalé prostředky, neboť peníze investované do kvalitního zařízení jsou kompenzovány výhodou tisku karty přímo v místě požadavku, levně a ihned. A s malou pomocí můžete zodpovědně zvolit vysoce spolehlivou a efektivní tiskárnu plastových karet!

6. A co servis?

Nikdy Vás nenecháme v nouzi. Zajišťujeme certifikovaný záruční a pozáruční servis pro tiskárny Zebra, Evolis, Matica a Qualica. Naši zkušení servisní technici jsou pravidelně školeni přímo u výrobce a jejich činnost podléhá pravidelným zkouškám.

Orientujete se už o něco lépe v tiskárnách karet? Pokud si stále nejste úplně jistí, přímo na stránce vytipovaného produktu najdete nezávazný poptávkový formulář. Nechte nám na sebe kontakt – ozveme se a nákup s Vámi probereme.

Chcete se o potisku ID karet dozvědět více? Srdečně Vás zveme k osobní schůzce. Kontaktujte nás – káva je na nás!