Barevná páska YMCKO s polovičním panelem je sublimační páska, která používá stejné barvivo jako standardní pásky YMCKO s panelem plné velikosti.

Hlavní rozdíl mezi standardní páskou YMCKO a páskou YMCKO s polovičním panelem spočívá v délce žlutého, purpurového azurového panelu, které mají u pásek s polovičním panelem poloviční velikost oproti standardním páskám (viz. srovnání níže)

Barevná páska s polovičním panelem tj. 1/2YMCKO se využívá nejčastěji při tisku identifikačních karet s barevnou fotografií držitele. Tedy kde je sice vyžadována barevná fotografie, ale zbytek tisku lze již provést pouze černou barvou (např. texty, loga a čárové kódy). V řadě případů se tato páska využívá nejen na prázdné, ale i na předtištěné karty. Mezi hlavní aplikace patří studentské ID karty, přepravní ID štítky, zaměstnanecké ID průkazy, členské klubové karty a řidičské průkazy.

Výhody použití 1/2YMCKO pásek

Až o 43% nižší náklady na jednu kartu oproti použití standardní barevné YMCKO pásce (koncová cena). Vyšší autonomie tisku oproti použití standardních YMCKO pásek, menší nutnost zásahů operátorem

Jak funguje YMCKO páska

Identifikační fotografie nesmí být širší než 35 mm. Identifikační fotografie může být umístěna kdekoliv na kartě. Díky speciálnímu příkazu ovladače dokáže tiskárna detekovat barevnou oblast vašeho návrhu. Karta pak může být správně umístěna pod tiskovou hlavou, takže tisk začne přesně tam, kde je požadované umístění obrázku na kartě. Identifikační fotografie musí být jediným barevným prvkem ve vašem návrhu karty.
Černé elementy (texty, čárové kódy, atd.) mohou být umístěny kdekoliv na kartě, neboť jejich tisk je řízen stejným způsobem jako u standardní YMCKO pásky s plnou velikostí panelu

Které tiskárny pracují s 1/2 YMCKO páskami

Evolis: Zenius, Primacy, Securion, Quantum 2

Qualica: RD, RD300